SEAT 600, motor de llibertat

SEAT 600, motor de llibertat

 

seat_ok

«SEAT 600, motor de llibertat» és el nom de l’exposició produïda pel Memorial Democràtic dels Treballadors i les Treballadores de SEAT per explicar la cara i la creu de la història de l’empresa durant els anys del franquisme. D’una banda, la imatge publicitària de l’empresa, de colors vistosos que convidaven al consum, presentava la fàbrica cap a l’exterior com un model de modernització industrial. De l’altre, trobem una realitat silenciada: la llarga lluita pels drets laborals en un context de repressió política i control social.

L’exposició «SEAT 600, motor de llibertat», que es va poder veure a la Casa del Rellotge entre els dies 5 de maig i 10 de juny de 2016, ens apropàa a aquells dies en què la prosperitat econòmica tenia forma de cotxe. A través de fotografies, documents de l’època, llibres, plafons explicatius i diversos objectes, la mostra ens transportava a un moment de la nostra història recent en què un vehicle de quatre rodes va tenir una repercussió cultural, social i industrial sense precedents. L’exposició resumia també el que ha suposat la SEAT pels veïns del barri de la Marina i la Zona Franca, on se situava la fàbrica.

 

 

1457374128_seat_600

Aquesta exposició va ser complementada amb el passi del documental «El Retrovisor, 50 anys de l’aniversari del 600», una producció de la Televisió de Catalunya realitzada per Montse Armengou i Mireia Pigrau. El documental pretenia ser una reflexió sobre la importància del SEAT 600 com a símbol del “desarrollismo” que va fer anar sobre rodes milers d’espanyols i al mateix règim franquista durant la dècada dels seixanta. La projecció, que va estar tot un èxit de públic, va tenir lloc el 19 de maig de 2016 a la Sala Pepita Casanellas, la sala d’actes del Centre Cívic Casa del Rellotge. Podeu veure online aquest documental al web del programa ’30 minuts’ de TV3.

 

assemblea-seat