SEAT 600, motor de llibertat
«SEAT 600, motor de llibertat» és el nom de l’exposició produïda pel Memorial Democràtic dels Treballadors i les Treballadores de SEAT per explicar la cara i la creu de la història de l’empresa durant els anys del franquisme. D’una banda, la imatge publicitària de l’empresa, de colors vistosos que convidaven al consum, presentava la fàbrica cap a l’exterior com un model de modernització industrial. De l’altre, trobem una realitat silenciada: la llarga lluita pels drets laborals en un context de repressió política i control social.
L’exposició «SEAT 600, motor de llibertat», que es va poder veure a la Casa del Rellotge entre els dies 5 de maig i 10 de juny de 2016, ens apropàa a aquells dies en què la prosperitat econòmica tenia forma de cotxe. A través de fotografies, documents de l’època, llibres, plafons explicatius i diversos objectes, la mostra ens transportava a un moment de la nostra història recent en què un vehicle de quatre rodes va tenir una repercussió cultural, social i industrial sense precedents. L’exposició resumia també el que ha suposat la SEAT pels veïns del barri de la Marina i la Zona Franca, on se situava la fàbrica.
Aquesta exposició va ser complementada amb el passi del documental «El Retrovisor, 50 anys de l’aniversari del 600», una producció de la Televisió de Catalunya realitzada per Montse Armengou i Mireia Pigrau. El documental pretenia ser una reflexió sobre la importància del SEAT 600 com a símbol del “desarrollismo” que va fer anar sobre rodes milers d’espanyols i al mateix règim franquista durant la dècada dels seixanta. La projecció, que va estar tot un èxit de públic, va tenir lloc el 19 de maig de 2016 a la Sala Pepita Casanellas, la sala d’actes del Centre Cívic Casa del Rellotge. Podeu veure online aquest documental al web del programa ’30 minuts’ de TV3.