Festes i tradicions de la Marina dels 80 (les imatges)

Festes i tradicions de la Marina dels 80 (les imatges)

Josep Vicens i Busquets va articular la mostra fotogràfica a partir d’una sèrie d’ítems temàtics que donaven una perspectiva de l’activitat cultural i festiva del barri en aquella dècada.

Els apartats van ser els següents.

“Festes tradicionals”, on hi cabien des de algunes commemoracions especials (l’arribada de la Flama del Canigó, el Tió de Nadal) fins a imatges de colles de cultura popular, passant per alguns destacats veïns i veïnes del barri. Un altre apartat estava dedicat a una de les entitats culturals del barri amb més anomenada, la “Societat Coral Joia de Montjuïc”. A “Teatre, dansa i musica i altres actes culturals”, el fotògraf aplegava un recull d’imatges relacionades amb la activitat cultural i social generada a i des de la Marina. El “Centre Cultural de Port” esdevingué aquells anys un lloc molt actiu pel que fa a la programació. Les seves instal·lacions acolliren espectacles de teatre, de poesia i concerts, tant de gent del barri com de fora d’ell. La “Trepitjada del raïm” és una de les celebracions més singulars de les que tenen lloc a la Marina. Des de mitjans dels 80, es celebra cada mes de setembre davant del Celler Peña, entre les cases i els carrers de la petita i bonica barriada de Plus Ultra. Molt popular ja aleshores, sempre ha concitat la presència de molts veïns i veïnes de la zona. “Espectacles” oferia un tast de les actuacions que artistes de relleu van oferir al barri a la dècada dels 80. “Centres Cívics” donava testimoni de l’activitat d’aquests equipaments en aquells anys, especialment de Casa del Rellotge però també de La Cadena. A “Festes Majors” es documentaven alguns aspectes de les festes de Port i de Sant Cristòfol, com ara pregons, actuacions de colles, o la presentació en societat dels gegants de Port, en Magí i la Quimeta, que va tenir lloc l’any 1986. Finalment, la mostra es tancava amb uns apartats dedicats a dos celebracions molt estimades i molt concorregudes als barris de la Marina, com ara “Reis” i “Carnaval”.

Per acabar d’il·lustrar aquesta entrada, en Josep ens va deixar uns fulletons d’algunes de les festes que ell va documentar amb la seva càmera, com ara la primera passejada dels Gegants (Magí i Quimeta) de la Zona Franca (ara dits de la Marina), que va tenir lloc el 20 de setembre de 1986; o també de les festes majors de Port dels anys 1988 i 1989 (en els que els gegants també n’eren protagonistes).