Trobada d'ex treballadors de Lámparas "Z"

Trobada d’ex treballadors de Lámparas “Z”

El passat 27 de maig, la Sala Pepita Casanellas va acollir la tercera trobada de treballadors de Lámparas “Z”. El lloc era molt especial per a ells. La Sala va ser durant molts anys el menjador de la fàbrica, la cantina com l’anomenaven, a més de fer-se servir com a espai per fer reunions, festes o assemblees.

Per aquest motiu, fa uns mesos l’ex treballador i veritable artífex d’aquests retrobaments, Juan Jiménez Villalta, es va adreçar al Centre per tal de demanar-nos si podrien fer servir l’antic menjador per fer aquesta nova trobada.

La Vanguardia, 26 de juny de 1958

Les trobades van començar l’any 2008, quan es commemoraven, d’una banda, el centenari de la fundació de Lámparas “Z”; i de l’altre, el 50è aniversari d’una sortida que feren els treballadors al poble d’Argentona l’any 1958, que a la seva vegada era la commemoració dels 50 anys d’activitat de la fàbrica en aquell moment (per aquest esdeveniment es van fletar 60 autocars). L’èxit d’aquesta primera trobada va portar a fer una segona 8 anys més tard, i enguany, aquesta tercera dins de la Sala Pepita Casanellas.

El propi Jiménez Villalta va escriure un text per explicar aquella primera trobada de 2008 que tan bona acollida va tenir, en el que sembla que era una tradició dels treballadors i treballadores de la factoria, adherir-se massivament a les activitats que es promovien:

Este encuentro de ex-trabajadoras y ex-trabajadores de Lámparas “Z”, que hoy realizamos en este recinto, pretende recordar todos esos años que han transcurrido desde su fundación en 1908. El 50 aniversario en 1958 con la salida de los 60 autocares a Argentona fue un acto del cual muchos hemos conocido por referencias de compañeros. O más recientemente, el 75 aniversario en 1983, conocido o recordado como el día de la tostadora, que también se celebró en este recinto.
Durante muchos años, además de hacer lámparas, las trabajadoras y los trabajadores de Lámparas “Z” han participado en los diferentes actos que se realizaban tanto dentro como fuera de la empresa. También la plantilla a lo largo de su historia se ha significado por la defensa de las libertades y las reivindicaciones sociales.
(…)
Este acto de trabajadoras y trabajadores que hemos pertenecido a la antigua Lámparas “Z”, además de vernos, pretende recordar sus instalaciones y su entorno. Comprobar como el recinto que fue de producción de lámparas de alumbrado y sus componentes, está hoy destinado a servicios para los ciudadanos. El jardín, que hoy está abierto, fue un espacio muy apreciado por la plantilla, ya que era el lugar de expansión en los momentos de descanso. Pero también fue uno de los lugares donde se realizaron las primeras asambleas en su pista de patinaje.

 

Aquesta propera tardor, Casa del Rellotge organitzarà, dins del seu projecte “De la indústria a la cultura”, un itinerari pels diferents espais de treball que Philips – Lámparas “Z” va tenir fins l’any 1999 en el seu complex del passeig de la Zona Franca, i que en l’actualitat comprenen també altres equipaments com el CAP-La Marina, la Biblioteca Francesc Candel i el Centre de Creació El Graner. En aquest recorregut ens guiaran un grup d’ex treballadors de la fàbrica. Per tal d’anar preparant-ho, la primavera passada alguns d’ells van ser convidats a visitar les actuals instal·lacions del Graner, i la Elena Carmona, coordinadora de projectes del centre, els mostrà com s’havien adequat les instal·lacions al nou ús del recinte. Tot esperant aquesta sortida, us deixem amb unes imatges de la visita.