Racons històrics dels barris de La Marina (exposició de Josep Mª Torres)

Racons històrics dels barris de La Marina (exposició de Josep Mª Torres)

racons_cartellDins la línia de recuperació de la memòria històrica que va encetar la Casa del Rellotge en 2013, presentem la exposició de Josep Mª Torres, «Racons històrics dels barris de La Marina». Torres arribà al barri l’any 1959, en ser ordenat vicari de la parròquia de Nostra Senyora del Port, una tasca que desenvolupà durant més d’una dècada fins que decidí deixar el sacerdoci i implicar-se en la vida associativa del barri en una època en la que estava sorgint amb força el moviment veïnal. Des de llavors, ha mantingut el seu ferm compromís social que, en els darrers anys, ha començat a plasmar també en una nova vocació, la pintura.

Els quadres que presentem de Josep Mª Torres han estat elaborats a partir de imatges, fotos, records i testimonis, tant propis com aliens, que conformen una panoràmica d’alguns dels indrets més característics de La Marina. Amb la seva visió naïf, farcida de detalls i plena de color, en Torres ens convida a desplaçar-nos per racons que ja no existeixen més que en la memòria d’alguns o en les pàgines dels llibres de Francesc Candel; alhora que ens fa pensar en les profundes transformacions que s’han produït en aquest territori que fins no fa gaire encara tenia uns forts components agrari i industrial.

 

«Racons històrics dels barris de La Marina» va tenir lloc després de la sèrie commemorativa sobre Can Farrero i Casa del Rellotge, i va ser la primera exposició que s’emmarcava dins del projecte que acabàvem d’iniciar, «De la indústria a la cultura». Com ja havia passat amb les dues darreres exposicions de la commemoració dels 30 anys de Casa del Rellotge, la de la lluita veïnal y la pròpia del Centre Cívic, la inauguració va estar plena de moments emotius i de retrobaments. Cal dir que pocs dies després de que s’inaugurés, vam comptar amb la presència d’Ada Colau, que llavors encara no havia anunciat que es presentaria per a l’alcaldia de Barcelona.