La Ausiliar de la Industria desapareix i l’edifici es conserva

La Ausiliar de la Industria desapareix i l’edifici es conserva

La Ausiliar de la Industria va mantenir la seva activitat obtenint beneficis al llarg de deu anys. Fins el 1862, any que els accionistes cobraren el darrer dividend. La crisi del cotó originada per la guerra de secessió americana (1861-1865) amb el consegüent bloqueig dels ports confederats, va provocar el tancament de moltes industries cotoneres catalanes i, en conseqüécia, la disminució de l’activitat de la indústria auxiliar.

El 1869 es va declarar la liquidació de la societat. La comisió anomenada per realitzar les diferents accions desprès de la dissolució oferí l’edifici de la carretera de Port a l’Ajuntament, en primer lloc, el 1871, per ubicar un mercat i, més tard, el 1875, per una casa de correcció.  Finalment, el 1877 l’edifici va ser adquirit per la Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas, amb la finalitat de produir el gas necessari pe l’enllumenat públic de Sants. La revista setmanal Eco de Sants va donar la notícia el dia 7 de juliol de 1877.

Tancament-02

La darrera dada sobre activitats realitzades dins l’edifici que es coneix fins aquell moment. Abans de la instal·lació de la fabricació de galvanitzats Farrero S.A., es refereix als treballs de tintoreria que realitzà Ramon Junyent, al mateix domicili de carretera de Port núm. 36 de Sants, lloc conegut com Prat d’Erasme.

Text: Oriol Granados, Centre d’Estudis de Montjuïc