Com funciona?

Com funciona?

Al mes de juny de 2016 a travès del Centre Cívic Casa del Rellotge es van convocar les entitats, les veïnes i veïns del barri a una trobada per presentar el marc del projecte europeu i compartir idees de com es podria realitzar l’acció a Barcelona, més concretament a La Marina.
Durant els mesos de juny i juliol es van repetir aquestes trobades fins a consensuar les llínies de treball, el format i la durada de l’acció formativa.

 

Es va dividir la formació en dues parts: una primera de l’octubre al desembre centrada en la reflexió i debat, i la segona de gener a març dedicada a la gravació les càpsules de vídeo. Durant aquests mesos, es van trobar setmanalment les persones interessades per anar donant forma a la proposta.

Durant aquest període s’estableix un grup motor de participants que assumeix el compromís de portar endavant el projecte, amb una estratègia clara d’anar sumant altres entitats i veïns del barri, segons les activitats puntuals que es vagin desenvolupant. Un grup intergeneracional que lluita per millorar el nivell cultural dels ciutadans que hi viuen i enfortir la xarxa veïnal.
Es va combinar l’ús de les següents modalitats:

  • convidant personalitats de relleu del barri per compartir els seus coneixements
  • convidant projectes de la ciutat que treballin l’audiovisual i la participació veïnal
  • fomentant la participació i l’opinió individual
  • realizant petits projectes col·lectius – col·laboratius

 

També es van fer servir algunes eines permanents que van permetre cohesionar el grup, difondre i compartir coneixements:

  • un dossier amb material de consulta actualitzat per a cada sessió amb continguts adients al que es treballa, ja siguin articles, casos d’estudi, teoria, llibres, etc.
  • un mural participatiu permanent a l’aula amb els mapes-esquemes-cartografies resultants de cada sessió (així tenim sempre visibles les decisions preses i és també una manera de compartir els resultats amb la resta de gent que fa servir l’espai)
  • gravació en vídeo de tot el procés (com a forma de registre i documentació però també per a familiaritzar els participants amb la presència i l’ús de la càmera)

 

Durant tot el procés hi va haver un conjunt de conceptes presents de manera transversal a totes les accions, decisions i maneres de fer: participació, col·laboració, apoderament, horitzontalitat, agents, context i continuïtat. Són les idees clau que nodreixen i orienten el treball comunitari quan l’enfoquem des de les pràctiques culturals i artístiques col·laboratives.

PDF Continguts

Per a més informació del projecte europeu:
http://www.eulerproject.eu/