
Abans de Can Farrero
La fàbrica de galvanitzats Farrero S.A., anomenada popularment “los cubos”, era molt coneguta pels veïns i veïnes de la Marina de Port. Uns la recorden perquè hi varen treballar; d’altres, perquè formava part, des que nasqueren, del seu paisatge quotidià. Gràcies a les reivindicacions i lluites veïnals, avui resta una petita part d’aquesta construcció, la que va ser dependència central i avui acull, molt transformada, el centre cívic Casa del Rellotge; així com el camí emmarcat pels grans plàtans, que constituïa l’accés al complex industrial i a l’espai obert dels jardins.
La desaparició d’aquesta fàbrica, pels canvis tecnològics, com l’ús del plàstic per a la nova producción dels recipients, i, finalment, l’edifici, víctima de l’urbanisme especulatiu per construir-hi habitatges, va suposar una gran pèrdua patrimonial, com una mostra excepcional d’aquitectura industrial d’autor i, a l’hora com document històric, doncs sintetitzava les fases de la industrialització en aquesta part de la ciutat, a partir de l’establiment dels anomenats Prats d’indianes al segle XVIII.
En aquest primera exposició es volen donar a conèixer els precedents de la indústria Farrero S.A., mostrar els orígens de l’edifici, a partir del conjunt de plànols del projecte del segle XIX que es conserven a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, i reconstruir la transformació històrica d’aquest lloc gràcies als darrers estudis i a les dades que ens aporten diferents documents escrits i plànols de l’època.
Text: Oriol Granados, Centre d’Estudis de Montjuïc