
LA FÀBRICA I EL BARRI DE LA SEAT
D’entre les sortides que s’han programat durant el darrer any dins la línia de treball “De la indústria a la cultura”, era important per nosaltres dedicar una a l’empresa més emblemàtica de tota la zona, així com al barri que per als treballadors de la mateixa es fundà l’any 1953.
La sortida va ser conduïda per Carles Vallejo i Tomás Martínez, ambdós ex treballadors de la SEAT i membres del Memorial Democràtic Treballadors de SEAT. El recorregut es va centrar en el que era el barri de vivendes, però també es van visitar altres indrets a on hi havien dependències de la factoria, com l’Escola d’Aprenents, al passeig de la Zona Franca cantonada amb Cisell, o la plaça de Cerdà, a on hi havia la torre amb oficines i tenda a les plantes baixes; una torre amb unes lletres gegants de SEAT al damunt que van donar la benvinguda durant molts anys a tots aquells que entraven a Barcelona per la Gran Via.
El passat divendres 28 de setembre, els membres de Memorial de la Seat van oferir als i les usuàries del CC Casa del Rellotge un itinerari històric a través del llegat que, empresa i treballadors de la Seat, han deixat en el barri. A través dels seus testimonis, ens vam adonar de la gran influència que aquesta indústria ha tingut en l’economia local i en les relacions internacionals.
L’itinerari va tractar múltiples vessants del que va suposar l’establiment de la SEAT al barri de la Marina: des de la pèrdua del nom original del barri per ser substituït per Zona Franca, fins a la lluita obrera en temps de la Dictadura, passant pels detalls quotidians de la vida al barri de les vivendes SEAT, l’última colònia industrial del s. XX.
La SEAT de mitjans del s. XX marcava totes les etapes de la vida dels seus treballadors i famílies, una micro ciutat dins de La Marina amb el seu propi tarannà i jerarquies: l’escola d’aprenents per als més joves per, després, ingressar a la fàbrica sempre i quan tinguessin un familiar treballant a dins. A l’edat madura, a l’hora de crear una família, t’anaves a viure al barri de les vivendes SEAT i et compraves el teu cotxe, un SEAT, evidentment. L’empresa era tan influent que marcava el teu present i futur.
La part més intensa en el recorregut va ser quan vam visitar el barri de vivendes de la SEAT, tot un entramat d’alts edificis i carrerons amb la mateixa funcionalitat que les colònies industrials del s. XIX però, en aquest cas, d’aspecte perifèric i dormitori. A dins d’aquest gran rusc la realitat era diferent i el control estava en mans de l’empresa. Un barri abastit per serveis aparentment innocents, així com l’escola i el colmado, i altres amb més intencionalitat com la parròquia i la comissaria de policia. Malgrat la innocuïtat d’un colmado, aquí també es seguia una llei i un ordre peculiars: la preferència en ser despatxat depenia de la teva categoria a dins de la fàbrica. “Si eres un peó de cadena de muntatge i venia un superior, gaudia del privilegi de ser despatxat abans.”
Un dels objectius de Memorial de la Seat és mantenir viva la memòria i el passat de la lluita obrera. L’assassinat del treballador Antonio Ruiz Villalba va ser un fet que volen seguir visibilitzant per denunciar les actuacions de la policia franquista durant les mobilitzacions de treballadors de la SEAT. Aquest i molts més és un de tants motius que empenyen a al col·lectiu a treballar i dignificar el passat obrer del barri de La Marina.
Ara us posem un enllaç al pdf del full que vam repartir abans de la sortida per, com fem sempre, contextualitzar encara que sigui mínimament cada itinerari. Aquest cop vam optar per transcriure el capítol sobre el barri de la SEAT que van escriure Jaume Fabre i Josep M. Huertas a la seva obra Tots el barris de Barcelona, publicada l’any 1976 i que ja hem citat diverses vegades en aquest blog. Pertany concretament al Volum 4 de la sèrie, el dedicat als Tres Turons i els barris de Montjuïc.
A la pàgina ‘Recuerdos de una época’ del web www.lamarina-zonafranca.com podreu trobar unes galeries amb imatges del barri, la fàbrica i d’altres instal·lacions, així com de membres de la directiva, treballadors i personalitats de la SEAT; i fins i tot de documents, diferents gadgets, i d’alguns models de cotxes que es fabricaren a la factoria. Us deixem uns enllaços:
- http://www.lamarina-zonafranca.com/lamarina/ffs/ffabr/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/lamarina/ffs/finst/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/lamarina/ffs/finst1968/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/lamarina/ffs/finst1968-1/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/lamarina/ffs/finst1957/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/zonafranca/fvn/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/zonafranca/fzf4/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/viviendas/fv/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/lamarina/ffs/fpers/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/lamarina/ffs/fpers1/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/lamarina/ffs/fpers2/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/lamarina/ffs/coches/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/documentos/vivi/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/documentos/vivi1/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/documentos/seat/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/documentos/seat1/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/documentos/medallas/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/documentos/seat2/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/documentos/seat3/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/documentos/seat4/index.html
- http://www.lamarina-zonafranca.com/documentos/carnets/index.html
El nostre més especial agraïment a Carles Vallejo i Tomás Martínez.
Agraïments també a Julián Yepes per deixar-nos algunes fotos.