Festes i tradicions de la Marina dels 80 (exposició de Josep Vicens i Busquets)

Festes i tradicions de la Marina dels 80 (exposició de Josep Vicens i Busquets)

festesitradicions

Festes i tradicions al barri de la Marina

Quan el Centre Cívic Casa del Rellotge em va proposar fer una exposició fotogràfica, em van dir: Pots expressar el tema que tu vulguis. Jo no m’ho vaig pensar gens, els vaig dir: M’agradaria que l’exposició estigués dedicada al barri, amb un recull d’imatges captades durant els anys 80.

En aquest període de temps es van iniciar a la Marina moltes activitats de caire tradicional i cultural: Carnaval, Cavalcada de Reis, Trepitjada de raïm al barri de Plus Ultra, festes majors, Flama del Canigó, Castanyada, Caga Tió; així com els inicis de grups de dansa popular, teatre, cant coral, havaneres, etc.

A les imatges hi veurem molta gent coneguda, amics vostres –això sí, trenta anys més joves–, persones que en cada una de les activitats van tenir un paper important, i dels que tots tenim present el seu esforç.

En totes aquestes iniciatives de recuperació de les nostres festes i tradicions, les entitats del barri, les escoles, l’església de Port, van tenir un paper destacat, però jo crec –vaja, n’estic segur– que els llavors recent inaugurats centres cívics de la Zona Franca i l’Oficina de Benestar Social van ser molt importants per dinamitzar aquestes activitats culturals. Van ser com el motor que funcionava amb la benzina que hi posava la gent dels nostres barris.

Si aquesta exposició fa reviure aquests moments festius i recordar-los amb nostàlgia, haurà valgut la pena fer-la.

Josep Vicens i Busquets

 

 

JOSEP VICENS, UNA ULLADA A LA CULTURA I LES TRADICIONS ALS BARRIS DE LA MARINA

Josep Vicens i Busquets va néixer a Barcelona l’any 1949, i amb 19 anys arribà a la Marina. Tot i que la seva dedicació professional sempre ha tingut a veure amb el ram de l’hostaleria, des de ben jove sempre ha tingut dos grans aficions: la fotografia i la cultura i les tradicions catalanes.

Amb 17 anys es compra la primera càmera i, poc desprès, ja compagina el seu treball amb tasques d’ajudant de Xavier Brangulí, de la important nissaga barcelonina de fotògrafs, el qual esdevindrà el seu mestre. Amb ell estarà més de 10 anys, aprenent l’ofici, revelant imatges, numerant negati
us, i fins i tot prenent instantànies quan s’esqueia.

A principis dels 80, amb la recent arribada democràcia i l’efervescència veïnal que es vius als barris de les grans ciutats, Josep Vicens trobarà a la Marina, el seu barri, la manera de combinar aquest vessant de foto periodista amateur amb el seu altre gran interès, img_1334-copiael compromís amb la cultura i les tradicions autòctones.

Amb la posada en marxa d’equipaments del barri a mitjans dels 80, com ara l’oficina de Benestar Social o el centre cívic Casa del Rellotge, Vicens s’involucrà, amb un esperit amateur també, amb la promoció d’esdeveniments culturals i festius que havien desaparegut o que havien perdut la seva lluentor després d’anys de dictadura, com ara el Carnestoltes, l’arribada de la flama del Canigó per Sant Joan, la Castanyada, etc., però també contribuint a fer arribar a aquests barris espectacles teatrals, infantils i concerts que formaven part de la Roda d’Espectacles de Catalunya.

Així doncs, des de primera línia, tant com dinamitzador de moltes de les coses que passaren, i com a fotògraf, estan present en el moment en que passaven, les fotografies de Josep Vicens testimonien i documenten una sèrie d’aspectes lúdics i culturals que tenen lloc als barris de la Marina durant els anys 80.